Geldim ama biriken işler bana blog ile ilgilenecek zamanı pek bırakmıyor. Oysa basketboldaki başarıdan Süper Lig'e ve Fenerbahçe'ye kadar yazacak çok şey var. Futbolu bir yana bırakayım ama basketboldaki başarıyı takdir etmemek olmaz. Bu takım geçtiğimiz yıl da aynı dönemlerde bizi gururlandırmıştı. Onlar için o zamanlar "izlediğimiz en iyi milli takımlardan birisi, belki de en iyisi" demiştim, şimdi aynı şeyleri daha rahat söyleyebiliyorum. Hepsinin ellerine sağlık, bizi çok mutlu ettiler. Bir de şu para pul işlerine bu kadar girmeselerdi daha iyi olurdu ama neyse..
Asıl bloga el atma sebebim yine Fantasy Football. Lig başlamadan ufak bir ödül koyarız demiştim, sözümü tutayım. Benim sponsorlarım falan yok, kendi çapımda bir ödül vereceksem en mantıklı tercih yine kitap olur.
2007'de Fenerbahçe adına düzenlenen 100. Yıl Spor ve Bilim Kongresi organizasyonunu biz yapmıştık. Fikir beraber çalıştığımız bir profesör ile birlikte bizden çıkmıştı ve projeyi kulübe kabul ettirebildik. Kulüpten organizasyon adına fazla bir destek alamadık ama bu sayede konu ve konuşmacıları da daha özgürce seçebiliyorduk. Kongre sırasında öne çıkan Stefan Szymanski ve Simon Kuper isimleri de bizden çıkmıştı. Fena bir organizasyon olmamıştı, ben çok keyif almıştım.
Bu ikili, davetli konuşmacılar için seçtiğimiz Hilton'da tanışmışlar ve bu tanışıklık sonucunda da ortaya bu güzel eser çıkmış. Ben kesinlikle tavsiye ederim. Belki bazı bölümler aklınıza yatmayabilir ve mantıksız gelebilir ama şaşıracağınız istatistikler ve ilginç detaylar ile karşılaşacaksınız. Kitabın tanıtımını da kopyalayayım ve burada anonsunu yaptığımız ligimize de herkesi tekrar davet etmiş olayım.
****
Amerika neden uluslararası futbolda baskın değildir… Ve nasıl hâkim hale gelebilir?
Yeryüzündeki en iyi futbol ülkesi hangisidir?
En tutkulu taraftar kimindir? Futbolun intihar oranlarına etkisi nedir?
Hangi spor dünyada hâkimiyet sağlayacak? NFL mi, İngiliz Premier Ligi mi?
Futbol kulüplerini yönetenler neden bu kadar ahmak?
Bunlar futbol taraftarlarının sorduğu sorulardan bazıları. Futbolun Şifreleri bu sorulara cevap veriyor.
Bir ekonomistin beyni ve bir spor yazarının becerisiyle yazılan bu kitap gündelik futbol meseleleri için güçlü analitik araçlar kullanıyor, eldeki verilere her yönden bakıyor, dünyanın en sevilen oyunu hakkındaki mantığa aykırı gerçekleri gözler önüne seriyor. Bunlar üst üste konduğunda, futbola bakışımızı devrimsel bir biçimde değiştiriyor. Bu, oyunun uluslararası oynanma biçimini bile etkileyebilir.
“Bu kitap sadece matematiksel analizlerin toplandığı bir kitap değil. İddiaları oldukça iyi savunulmuş. Szymanski işini iyi bilen bir ekonomist ve Kuper da doğuştan muhalif. Klişelere gelemiyor. Kitap ayrıca, Brezilya’nın bir eli sakat bir kaleciyle nasıl Dünya Kupası’nı kazandığı ya da Manchester United’ın 2008 Şampiyonlar Ligi finalinde Chelsea’yi nasıl yendiği türünden ilginç, şahane hikayeler de içeriyor...”
6 yorum:
sen kazan ödül benden olsun :)
Eyvallah sağol. :)
ben varken nereye kazanıyomuş? :p
sana hediye yok :)
benim başım kel tabii
bilemem. belki de :)
Yorum Gönder