14 Ocak 2010 Perşembe

2.298.300.872 $


Başlıktaki rakam Süper Lig ve 1. Lig maç yayın hakları için düzenlenen “Medya Hakları İhalesi” kapsamındaki 3 pakete 4 yıl için ödenen toplam bedel oluyor..

Nefes kesen ihale sona erdi ve Süper Lig’in 2010 – 2014 yılları arasındaki yayın hakları yıllık 321.000.000 $ karşılığında 4 yıl için Digitürk’de kaldı. Bu rakam üzerine %18 KDV ve %10 Federasyon payı ve %2 organizasyon payı da gelecek. Böylece ödenecek yıllık bedel 420.000.000 $’a dayanıyor. Bank Asya 1. Ligi'nden 3 maç yayını, Süper Lig’den özet yayınlar gibi şeyleri kapsayan B paketi 40.210.000 $ karşılığında TRT tarafından, mobil hizmetleri kapsayan C paketi ise 13.500.000 $ karşılığında Türk Telekom tarafından alındı. Bir önceki dönem ödenen paralara bakınca ortada inanılmaz bir artış var.

Bir daha böyle bir ihale süreci yaşanır mı bilmiyorum. Tüm Türkiye iki dev kurum arasındaki mücadeleye kilitlendi dersem herhalde abartmış olmam. Nereyi açsam en tepede ihale vardı, ihaleyi izleyemediğimi bilen birçok arkadaş “İhale muhteşem geçiyor” diyerek beni aradı. Bu ihalenin ve ortaya çıkan bedelin sadece Süper Lig için olduğunu düşünmek hata olur. Ülkenin ve iki firmanın dinamiklerini düşününce ortaya çıkan bu bedeli Avrupa ligleri ile kıyaslamak pek mantıklı değil. İş maçların naklen yayınından çıktı, internet ve GSM hizmetlerini kapsayan bir telekominikasyon ihalesine döndü. Bir anlamda Turkcell- Superonline ile Avea-TT Net ikilileri de çarpıştı ve kazanan Mehmet Emin Karamehmet oldu.

Telekom internet, telefon ve televizyonu aynı ortamda buluşturan IP Tv ile bu üç platformdan aynı anda kazanmayı düşünüyordu. Süper Lig IP Tv üzerinden izlenecek ve Telekom hem ADSL’den, hem de maç yayınlarından gelir elde edecekti. Bu teknoloji için yaptıkları yatırımı düşünürsek ihaleyi almak için bu kadar büyük çaba göstermeleri daha anlaşılır oluyor.

Digitürk tarafında da durum farklı değildi. Maçları Superonline hızlı internet paketiyle birlikte vermeyi ve olabildiğince fazla aboneyi TT Net'den koparmayı planladıkları konuşuluyordu. Bunun dışında Digitürk’ün yayın haklarını kaybetmesi durumunda yaşamına devam etmesi de kolay değildi.

Teknoloji ilerledikçe yeni pazarlar açılıyor, yeni yarışlar başlıyor. İki firma da bu yarışa önde başlamak ve boş pazara rakibinden önce girmek istiyordu, kazanan Mehmet Emin Karamehmet oldu. Belki planladığından biraz daha fazla para ödedi, yüz ifadesinden bu çıkartılabilir ama pişman olduğunu sanmıyorum. İhalenin en büyük kazananı ise tabii ki kulüpler. Bu ihale için büyük çaba gösteren Aziz Yıldırım'ın telafuz ettiği rakama ulaşıldı. Artık Şansal Büyüka da ligin değeri ile ilgili verdiği vaazları bundan sonra büyük patronuna versin, “Sayın Karamehmet, hata yaptınız. Bu lig bu kadar para etmez, batarsınız.” desin.
.
Ben ihalenin Digitürk'de kalmasına sevindim. Bunu iyi yayın yaptıkları, başarılı ve dürüst yorumcuları olduğu ya da ucuz hizmet verdikleri için söylemiyorum. Sadece yeni şeylerle uğraşmak istemiyordum, neticede kim alırsa alsın ödedikleri para bizim bir yerlerimizden çıkacaktı. Digitürk'ün futbolsevere ne kadar yükleneceğini ileride göreceğiz.

Hayırlı olsun..

4 yorum:

Pamukk dedi ki...

"ÇÜŞ"

Tunç Bozacılar dedi ki...

yüz ifadesi poker face kavrmına göz kırpıyor . bence takınması gereken tavırdır , gülümseyen bir açık arttırmacı görmedim ben hiç zira ...

Arkhe dedi ki...

Yok, verdiğim video ihalenin sonuçlandığı an ve sonrasını gösteriyor. Sonuç belli olduktan sonra da çok mutlu gözükmüyordu..

Pamukk dedi ki...

adamın yüz ifade hiç değişmiyormuş
her zaman mimikler hep aynıymış

çok para bozmuş :P