27 Ocak 2010 Çarşamba

Giovani Dos Santos --> Galatasaray


Fenerbahçe tarafında ölüm sessizliği olunca biz de mecburen Galatasaray transferlerini yorumluyoruz ki zaten üzerinde konuşulmayacak transferler de değil ve ben fırsatım olursa Beşiktaş transferlerini de bloga not ediyorum. Neyse, herhalde kimse devre arasında Galatasaray’a bu kadar takviye yapılacağını tahmin etmiyordu. Ben daha önce herhangi bir takımın böyle bir ara transfer dönemi geçirdiğini hatırlamıyorum. İşin maddi bölümünü anlamakta zorlanıyorum ama buna fazla kafa yormak anlamsız, yöneticilerin herhalde bir bildiği vardır.

Devre arasında bu kadar takviye takımı nasıl etkiler bilinmez, Galatasaray 11’inde ciddi değişiklikler oluyor ama gelenler de fazlasıyla isimli oyuncular. Aslında tam eskiden Fenerbahçe’nin yaptığı tip işler yapılıyor, yıldızların ve hücum oyuncularının peşinden gidiliyor. Jo, Giovani, Keita, Arda, Elano ve Nonda ya da Kewell çok büyük bir hücum potansiyeli yaratıyorlar ama kadro yapısı bana biraz 2003-2004 sezonundaki Real Madrid’in Los Galacticos kadrosunu da hatırlatıyor.

Jo’nun transferini yazarken Giovani isminin geçtiğine anlam veremediğimi söylemiştim. Bunu Barcelona forması giyerken de onu beğenmiyor olmam sebebiyle değil mevkisini düşünerek dile getirmiştim. Devre sonu geldiğinde Galatasaray’ın öncelikli ihtiyacı stoperdi. Daha sonra da bir forvet ve bir orta saha takviyesi yapılabileceği düşünülüyordu. Benim tercihim öncelikle orta saha olurdu ama yine de Jo transferine anlam verebildim. Ondan sonra yapılan transferin de hücum bölgesine yapılması bana hiç mantıklı gelmiyor. Kewell sakatlandı tamam ama Galatasaray Caner’i kazanıyordu. Orta sahada bir sıkıntı olduğu ise bence çok açık, sezon başında biz bu bölgede sıkıntı olabileceğini söylerken, geri dönüp sıkıntıyı çözeceği iddia edilen Linderoth da gitti ama bu bölgeye bir takviye yapılmadı. Galatasaray’ın ön tarafı zaten Türkiye’nin en iyisiydi, iyice güçlendi ama hücumu bu kadar güçlü olan bir takımın orta sahasını Mustafa Sarp, Mehmet Topal, Barış ve Ayhan’ın götürecek olması bana mantıklı gelmiyor. Ön tarafta oynacak oyuncuları seçmek de zor, 4-3-3’den vazgeçilecek gibi gözüküyor. Jo, Keita, Giovani, Elano ve Arda arasında nasıl bir rotasyon olacağını da ayrıca merak ediyorum.

İsteyen istediğini düşünebilir, “Galatasaray olunca b*klarsın, Fener’e gelseydi neler derdin” diyebilir ama futbol sohbeti yaptığım arkadaşlarım Giovani’yi Barcelona döneminde de beğenmediğimi ve sevmediğimi bilir. Mesela şu an Krkic için de aynı şeyi düşünüyorum, bloga da yazdım ki yarın öbür gün Galatasaray’a gelirse “Eskiden de beğenmezdim.” diyebileyim. Giovani’nin Barcelona’da nasıl oynayabildiğini hiç anlayamamıştım, Tottenham’a gittiğinde de başarılı olamayacağını düşünüyordum ve yanılmadım. Orada da tutunamayıp Ipswich Town’a kiralandı ve kariyeri dibe vurdu. Bir futbolcunun dünyanın en büyük takımından iki sene içinde Ipswich Town’a gelmesini çöküş olarak nitelendirmek herhalde çok yanlış olmaz.

Fenerbahçe'li olduğum için ağırlıkla transferin negatif yönlerini görmem normal, Fenerbahçe için de tam tersini yapardım. Neticede hepimiz görmek istediğimizi görüyoruz ama bu transferin olumlu yanları da tabii ki var. Oynadığı bölgeyi ve Galatasaray’ın ihtiyaçlarını bir kenara bırakırsak Jo’dan sonra Giovani’nin de kiralanmış olması akıllıca. Jo’da satın alma opsiyonu olmadığı açıklandı, Dos Santos'un kendisi ise satın alma opsiyonunun da Galatasaray’da olduğunu dile getirmiş. Bu takdir edilecek bir transfer stratejisi, içi geçmiş yıldızlar yerine potansiyelli gençleri denemek ve tutarsa bonservisini almak çok mantıklı. Yabancı kontenjanında yer açmak için kimin gideceği ise bu transferden daha çok merak ediliyordu ve cevabı da hala bulunamadı. Ben de merakla bekliyorum ama yönetimin Kewell'ı göndermeye cesaret edebileceğini sanmıyorum.
.
Galatasaray artık yeni bir yolda, aslında bu yola geçtiğimiz sezon çıkıldı. Eskiden yerli oyuncuların katkısı ve “ruh” dedikleri şey ile ilerlenirken artık yabancı yıldızlar tercih ediliyor. Yeni Galatasaray geçtiğimiz sezon eski Galatasaray'ı aratmıştı, bu sezon sonunda neler olacağını ise göreceğiz. Bu kadro şampiyonluğu alamazsa geçtiğimiz sezondan çok daha ağır bir hayal kırıklığı yaşanacaktır.

9 yorum:

Unknown dedi ki...

Hemen yorumumu yazayım :)

Galatasaray'ın transfer politikasında atlanılan bir yer var. Herkes atlıyor daha duymadım kimseden. Hep alınan oyuncular zamanında bir arada oynamış oyuncular.
Yaş itibarı ile de ileride satabileceğimiz yapıda futbolcular. Böyle olması artık 35 yaşında gelen eski yıldız değil, isim yapmış ama hala kanıtlayacağı çok şey olan futbolculara yönelmesi Galatasaray'ın çok iyi bir hamle. Keza Fenerbahçe'de Andre Santos'la aynı beceriyi göstermiş.
Giovanni'ye gelince
Hocamızın eski öğrencisi olması Barcelona'da kalmamasının sebebi de aslında çok açık. Bojan'ın sanırım (Anne veya Babası tam hatırlamıyorum) Katalan olması. Barcelona da ona şans veren Frank Rijkaard'ın ayrılması. Tottenham olayı ise çok farklı, seninde bildiğin gibi Ingiliz futbolu gerçekten çok farklı ve başarısızlık olarak adledilmek bence orada ki takımlara bakarak karar verilemeyecek düzeyde. Bunun en güzel örneği ise Tuncay. Tuncay oynadığı futbol ile çok daha başarılı takımlarda oynaması gerekirken Stoke City'de. Bence bu bile başarı.

Son birkaç şey daha ekleyeyim. Bir şeyi kabul etmemiz gerekiyor. kimse kariyerinin en zirvesinde iken Türkiye'ye gelmez. Gelen genç oyuncular burayı hep bir basamak olarak kullanmayı planlıyor, yaşı geçmişlerde para için geliyor.

Orta saha takviye konusunda ise bence Rijkaard Arda Elano gibi oyuncuların sırf ofans a yönelik değil adama basan oyuncular yapmak istediğinden kaynaklanıyor. En güzel örneği de bunun Xavi ve İniesta ikilisidir.

Sen geçmişte beğenmeye bilirsin ama 21 yaşında genç bir yıldız aldı Galatasaray. Alkışlar Haldun Üstünel'e.

Pamukk dedi ki...

bana da Los Galacticos değil de, bir zamanların fbsini hatırlatıyor. ozamanlar olsa; topuz-gökhan ünal-özer hurmacıyı gs alır yerlileri toplar, fb de elano-dos santos-jo gibi isimleri alırdı.
kaç gündür dos santos kusucaz gündem hep gs. bu da eskiden tam tersi olurdu. taktik derdim hep gündemden düşmemek için taksit taksit açıklıyolar diye, bknz kim gidicek gsden açıklanmadı bikaçgün de bu sürer.

peki dos santos barcadan niye gitti, tottenhamdan niye gitti form mu? hoca anlaşmazlığı mı?

Unknown dedi ki...

@Pamuk

Barca'dan niye gittiğini ve Tottenham'da neden başarılı olamadığını yazdım.

En azından bence öyle.

aksilaz dedi ki...

Senin bu açık sözlülüğünü hep beğeniyorum. Bazıları gibi tarafsız görünüp sinsice laf sokmaya çalışmıyorsun.

Dos Santos transferi şuan için gereklidir. Sol tarafta sadece Caner var kanat adamı olarak. Arda ve Elanonun orada olmayacagını deneyerek gördü Rijkaard.

Pamukk dedi ki...

@emre

o zaman Rijkaardın çocuğu Dos Santos diyebiliriz sanırım. anlaşıldı tşk temem.

Unknown dedi ki...

@Pamuk

Aynen öyle diyebiliriz Pamuk. "Çocuk" adam olduğunda da bir takma isim buluruz artık senle.

Schumy dedi ki...

Arkhe yazı güzel olmuş. Rijkaard kimin ne kadar forma giyebileceğine karar verir. Bir tek Arda yönetim opsiyonluı takımda ötesi sorun yaratacak oyuncular değil.

Ayrıca Futbolun Bukalemunlarını da okudum. Tarkan Kaynar sanırım Beşiktaşlı, çok duygusal yazmış Beşiktaş yazılarını :) Senin ve blogun da reklamını iyi yapmış :)

Kendisine selamlarımı iletirsen sevinirim.

Arkhe dedi ki...

@Schumy

Belki de Arda sezon sonunda gidecektir, belli olmaz..

Tarkan kitabı yazarken elimden geldiğince yardım etmiş ve Beşiktaş bölümleriyle ilgili aynı eleştiriyi yapmıştım. :) Kitabı taslak halinde iki kez okudum ama utanarak söylüyorum ki basılı halini halen alamadım. Ben gördüğümde reklamlar yoktu. :)

İletirim selamını..

Omer dedi ki...

Pek bi numarasını göremedik. Umarım ilerde daha iyi olur tabi o zamana galatasarayda olursa..