9 Temmuz 2009 Perşembe

Matteo Ferrari --> Beşiktaş

Matteo Ferrari için ödenen bonservis 4,5 milyon €, oyuncunun kendisine de 2,5 milyon € ödenecekmiş. Bu maliyete bir de Zapo'nun yıllık ücretini hatta belki bonservisini de ekleyebiliriz. Transfer yorumlarken ödenen paralardan bahsetmekten sıkıldım çünkü artık ipin ucu kaçtı. Bol keseden dağıtılan bu paraların acısı ileride kulüplerden nasıl çıkacak ya da çıkacak mı merak ediyorum.

Ferrari'nin geçtiğimiz sezona kadar olan kariyeri pek iç açıcı değil ama son sezonunda ligi 4. bitiren Genoa'da 30'un üzerinde maç oynamış olması onun için önemli bir gösterge. He Sivasspor'dan gelen Bilica'nın Fenerbahçe'nin oyun düzeninde yaşayabileceği sıkıntılar ile ilgili duyulan kaygılar Ferrari için de geçerli olabilir. Genoa'nın Beşiktaş kadar saldırgan bir futbol oynadığını sanmıyorum. Öyle ya da böyle neticede Beşiktaş savunmasına bir İtalyan eklendi. Konu savunma ise gelen oyuncunun memleket İtalya olunca bazı şeyleri fazla sorgulamaya gerek yok. Zaten ne yalan söyleyeyim oyuncuyu çok tanımıyorum, hakkında ukalalık yapamam ama Beşiktaş'ın yabancı kontenjanı düşünüldüğünde bu mevkiye bu maliyette bir yabancı oyuncuya ihtiyaç yoktu diyebilirim.

Elinizde İbrahim Toraman var ve stoperde iyi performans alıyorsunuz. Ekrem de sağ bekte sırıtmıyor, oynaması gereken 5 Türk'den biri o olabilir. Sivok yanına Ferrari ile savunmanın göbeği daha güvenli hale gelebilir ama Sivok-Toraman'ın rahatlıkla götürebileceği ve Zapo'nun da yedekleyebileceği bir hatta bu transferi yapmak benim tercihim olmazdı. Zapo gayet sorunsuz bir şekilde +2 kontenjandan biri olarak kulübede kalabilirdi. Beşiktaş Zapo olmadan ve ona ihtiyaç duymadan şampiyon oldu ama bir büyük transferini de sanki Zapo'nun yerine yapmış oldu.

Belki oyuncu çok iyi performans verecek ve "iyi ki alındı" dedirtecek, bu da mümkün ama sezon başı itibariyle Beşiktaş kadrosuna ve eldeki yabancılara baktığımda ben Ferrari transferi için "gerekliydi" diyemiyorum.

5 yorum:

Pamukk dedi ki...

toraman sezonun başını kaçıracak ameliyat oldu.

maliyetlere yapacak bişey yok, gelmiyo elin gavuru ülkemize başka türlü.
ya batacaz ya çıkacaz.

zaten defansın boyu da kısaldı.
nötrüm bu transfere bekleyip görücez.

pozitif bakanlar erkek taraftarlar zaten, yespica yenge sağolsun.

JANiTSCHAR dedi ki...

Beşiktaş'ın bu sezon için yaptığı en olumlu transferdir Ferrari.
Terlikle dolaşıp kaptanına posta koyan,kendisini dünyanın en iyi stoperi sanan,kafa toplarında etkisiz,tandemde arkadaşını bozan alamadığı hava toplarına eliyle müdahale eden,liverpool maçında sırtı kendi kalesine dönükken topu rakibe çarptırıp kendi kalesine gol atan,ehliyetini otelde rehin bırakan adamla yola çıkılmaz.Gökhan Zan'ın Beşiktaş'a verdiği zararları anlata anlata bir hal olduk.Allah'tan gitti.Toraman'ın kötü topçu olduğunu anlayabilmek için daha bu adamın ne yapması lazım.

Yabancı hakkını defansta kullanmamak..Tipik türkiyeli Spor yazarı,futbol adamı,blog yazarı futbolsever düşüncesidir.Ferrari'nin maçlarını izlemeden transfermarket istatistiklerine bakıp ahkam kesen arkadaşlara sesleniyorum sezon ortasından beri Beşiktaş'ın en çok stoper ihityacı olduğunu yazıp durduk..Tabi Beşiktaşlı olmayıp ta Zan'la Toraman'la çekilen acıyı anlamak zor.Cimcom taraftarına Allah Sabır versin.Toraman'nın sakatlığı geçene kadar Sivok-Ferrari ikilisi yerine oturur.

Arkhe dedi ki...

Toraman için haydi hepsine tamam da ehliyeti otelde bırakmakla stoperliğin ne alakası var yaw? Vardır böyle tipik taraftarlar, bir futbolcuya takarlar ve iş biter. Toraman da sende böyle olmuş. Ben kendisini Fenerbahçe'ye isterim.

Savunma dörtlüsünde 3 yabancı hakkı kullanan ve Edu'yu +2'den biri olarak kullanıp ya Lugano'nun kalmasını isteyen olmuyorsa da bir yabancı transferi dileyen bir Fenerbahçe taraftarına "yabancı hakkını defansta kullanmak istemeyen tipik falan filan" etiketi de ilginç olmuş.. Bir şeyler söylemeden önce fikir sahibi olmak lazım.. Tabii ki bir de yazılanı anlamak.. "Zapo varken Ferrari'ye gerek yoktu" diyen birini yabancı stoper istememekle suçlamak..

He ayrıca Ferrari'nin kaç maçını 90 dk. nereden izledin merak ediyorum. Mesela ben izlemedim ve bunu da açıkça söyleyip ukalalık yapmıyorum ama bir yandan oyuncu hakkında olumlu düşündüğümü de belirtiyorum.. Ferrari hakkında daha derin bilgin varsa beni de bilgilendirirsen sevinirim.. Ama lütfen copy-paste olmasın.. :)

stalker dedi ki...

ben dün bir şeyler yazacaktım da vaktim yoktu. sonra redmanin yazısı geldi, yetişti. okumuşsunuzdur zaten, ama bir bölümü yorum niyetine bulunsun:

Besiktas’in stopere ihtiyaci var miydi?
Stoperin krali Italya’dan alinir deyip gecmeyecegim. Sivasspor deplasmanindan sonra yazdigim mac degerlendirmesinden bir bolum:
“...Toraman-Zapotocny ikilisi ne kadar formda olurlarsa olsunlar bana guven vermiyorlar. Ikisi de direkt gol ile sonuclanan bir hata yaptiginda cogumuz sasirmiyoruz mesela. Bunun disinda ikisi de hizli, cevik, ve kuvvetli stoperler olmalarina ragmen pozisyon bilgileri yan yana oynamak icin yeterli degil kanimca. Ikisi de ancak iyi birer "tamamlayici stoper" olabilir fakat Besiktas gibi bir takimin "defansif lideri" asla. Bunlara ilaveten ikisi de topla cok hasir nesir olmadigindan bu ikilinin gobekte oynadigi bir dortluyle geriden oyun kuramiyor Besiktas malesef...”
Bu sadece bir ornek, buna benzer daha bircok yazi yazildi burada. Sivok-Zapotocny ya da Sivok-Toraman Turkiye Ligi icin yeterli olabilirler, ancak Sampiyonlar Ligi’nde saygi duyulacak birseyler yapmak gibi bir hedefi varsa Besiktas’in, bu bolgeye takviye gerekiyordu kesinlikle (Liverpool ve Metalist maclari daha dun gibi aklimizda). Ferrari, hem Sivok ile cok iyi bir ikili olusturacaktir, hem de Denizli’nin Sivok’u on liberoda kullanmak istedigi maclarda, gectigimiz sezon eksikligi cokca hissedilen, savunmayi derleyip toparlayacak adam olacaktir. Bu pencereden bakinca kesinlikle cok yerinde bir transfer oldugunu dusunuyorum."

http://amerikadeplasmani.blogspot.com/2009/07/ferrari-transferi-sorular-ve-mehmet.html

Arkhe dedi ki...

Aynı yazıdan Zapo için;

"Gectigimiz sezon Sivok ile yan yana oynadigi maclarda yaptigi hata sayisi da bir elin parmaklarini gecmez."

Dediğim gibi işte öncelik sırası.. Benim tercihim stoper olmazdı. Mesela sağ bek Ekrem hatta sol bekler de Şampiyonlar Ligi seviyesinde görülmeyebilir. Elimde üstteki cümleyi kurdurabilecek bir yabancı stoper varken ve Toraman gibi gayet o bölgeyi yedekleyebilecek, yanındaki Sivok'u iyi tamamlayabilecek bir stoper varken benim önceliğim stopere yabancı transferi olmazdı..

Sivok'un ön liberoda iyi performans verdiğini düşünmüyorum ve burada görev aldığı her maçta Beşiktaş'ın sıkıntı yaşayacağına inanıyorum. Savunmanın lideri olabilir ve yanında yerine göre Toraman ya da Zapo ile gayet vasat üstü bir savunma yaratılabilirdi..

Neticede bu bir tercihtir ve Beşiktaş tercihini savunmasını bir gömlek yukarı çekmek için kullanmayı tercih etmiş olabilir. Bu kabul edilebilir, yanlış denemez ama benim tercihim bu olmazdı.