24 Nisan 2009 Cuma

Karidesli spagetti

Tembel Şen Şef'in füütbol yazası yok diye post girmemeli mi acaba? Yoksa kendini mi aşmalı blog? Neyse, aşmasını bilemedim de bir zıplama yapalım bakalım...


Efendim, karides zaten fantastik birşeydir, aşağı yukarı her pişiriliş formatında puan veya puanlar alır, tribünlere hoş gelen tatlar bırakır. Ama bilirsiniz pek de ucuz sayılmaz, yine de az biraz karidesle bile ulaşılacak hedefler vardır. Bunların ikisi dünyada çok geçerlidir, uzakdoğu yaklaşımı, ve akdeniz yaklaşımı. İkisi de birer çeşit erişteye katık eder, tat verir karidesle. Ben dün lüplettiğimiz karidesli spagettiyi anlatacağım burada. Bloga böyle bir sürpriz yapacağımı kendim de bilmediğimden resim çekmedim. Ama bu resme çok benzerdi (kuru ot kullanılmış, onun yerine daha büyükçe maydanoz kırçılları hayal edin).



(3-4 kişilik)
12-14 orta boy karides
2 diş sarımsak
2 küçük veya 1 büyük saksı kırmızı biberi
1 avuç tuzlu kapari (çok önemli, tadın yarısı burada)
1/2 domates
1/2 bardak beyaz şarap
1 tutam maydanoz
Zeytinyağı
1 paket spagetti (paket üzerindeki pişirme süresine uyunuz)

Karidesleri kabuklarıyla haşlayın. Burada dikkat edilecek şey çok fazla pişmemesi karidesin, bu tip deniz ürünleri lastikleşir fazla pişince, 3-4 dakika yeterli olur. Suyu dökmeyin, ya da yarım bardak kadar ayırın diyeyim. Karidesleri soyun ve sırtlarını temizleyin, daha önce hiç denk gelmediyseniz, gelince anlarsınız ne dediğimi. Ayrı bir tavada zeytinyağını (miktar-ı kafi, ne bileyim 3 çorba kaşığı) ısıtın, bütün halde soyulmuş sarımsakları ve ikiye kırılmış biberleri ekleyin. 1-2 dakika kadar o yağın sarımsak ve biber tadını almasını bekleyin ama sarımsakların yanmamasına dikkat edin. Sonra yarım domatesi minik minik atıp, kapariyi, şarabı ve kenara aldığınız karides suyunu ekleyin, kaynasınlar 2-3 dakika. En son olarak ayıklanmış karidesleri ikiye bölüp sosun içine atın. Altını kapatabilirsiniz. Tuzuna bakın, ve son olarak altını kapattıktan sonra(!) maydanozu ekleyin. Biraz sulu olması iyidir, pişmiş spagetti o suyu çeker biraz ve kıvamı harika olur. Ama eğer aşırı sulu olduysa, karidesle maydanozu ilave etmeden altını iyice açıp suyunu çektirtebilirsiniz, bir-iki dakika sürer. Sosu karıştırırken bir de püf noktası; sosu makarnayla karıştırırken karidesleri tavada bırakın, deli gibi karıştırın makarnayı, sonra tabaklara servis yaparken karidesleri tabağın en üstüne kaşıkla ekleyin. Azıcık maydanozu da onun üzerine görüntü ve tat için serpiştirin. Güzel soğuk bir chardonnay veya pinot grigio ile götürün, olmadı açık renkli biralarla da iyi gider. Bir zahmet kolayla tüketmeyin yalnız, yazık karidese, en kötü soda olsun derim. Afiyet olsun.

3 yorum:

Blogspor dedi ki...

Karnımda aç hani,yapsak mı acaba? :)

Pamukk dedi ki...

çalışkan şen şef yap da yiyelim :p

Arkhe dedi ki...

"Haftanın tarifi" olarak klasikleşmesini bekliyoruz. :)