13 Ekim 2008 Pazartesi

Yuuu!.....

Yuhalamak. Yuhlamak, yuulamak.

Yuha nedir? Yuh nedir? Yuuuu ne?

Neyse, severiz. Bizim millet atiktir, birşeyin yuhalanma ihtiyacı görülürse, en çabuk karar verip harekete biz geçeriz. Rakip takım sahaya çıkarken başlar. Hakeme maç başlayıp da ilk aleyhte kararını çalana kadar zaman verilir. Ayrıca tribün içi kavgadan, sevilmeyen basın mensuplarına, rakip kulübeden, tezahürata karşılık vermeyen karşı tribüne kadar yuhalarız. Ama bitmez, maç başlamış harını almıştır. Karşı takımdan bir oyuncuya takabiliriz. Belki sert faulü, belki afra tafrası olmuştur, ya da önceki maçlardan sabıkası, buna da peki.

(Bunların bazılarını ben de yapıyorum maça gidince, içimden fışkıran yuh'lar oluyor tabi, artiz'lik etmiyorum yani burada)

Gelmek istediğim nokta ise farklı. Ne zaman ki taraftar kendi oyuncusunu yuhalamaya başlıyor, ben orada patlıyorum. Zira bu konuda doluyuz, fakat bir post'ta değil de seri halde uğraşmak istiyoruz bu konuyla.

İngiltere'nin Wembley'de geçen cumartesi 5-1 kazandığı Kazakistan maçında skor 2-0 iken yaptığı hatayla gol yediren Ashley Cole'u taraftarlar yuhaladı. İlk tepkiden sonra bile, ayağına her top gelişinde, stad Bursa Atatürk, ismi de Ayhan Akman'mışçasına İngilizce boo'lanmış Cole.

"Ulen İngiltere'de bile bu iş böyleyse" diye yazmıyorum bunu. Maçın ardından hem İngiliz basını, hem Milli Takım idarecileri, hem de Ferdinand, Lampard gibi oyuncular tarafından büyük bir tepki gösterildi bu harekete. Utanmazlık, delilik, aptallık olarak değerlendirildi bu tepki. 'Honest mistake' diye bir lafları var hani, nasıl çevreceğimi bilemedim tam olarak. Kendi oyuncusunu böyle masum bir futbol hatasından sonra yuhalamak duyulmamış, görülmemiş bir şey oralarda. "Umarım biraz utanmışlardır" diyor Rio, "Herkes hata yapıyor, işini yapmaya devam etmek gerekir, böyle bir hata olduğunda seyirci ve arkadaşları oyuncuya destek vererek maça bir an önce dönmesini sağlamalı".

Kim işini yaparken yuhalanabilir futbolcudan, sporcudan başka? Kim izin verir yahu "binlerce kişi beni seyretsin, hata yapınca da yuhalasınlar" diye? Tostçu? Borsacı? Pazarlamacı? Elektrikçi? Kim?

Bilet parasını veren istediği tepkiyi verir diyenler de var, olmaz mı? Hakkın ne kadar peki arkadaşım? Yahu senin yuhalamanla takımın moralini, özgüvenini zedeleyerek benim takımıma
negatif etki etmeye ne hakkın var? Sadece sahadaki oyuncu da değil ki. Bu takım sana mı ait? Senin beğenin ve takdirin için mi orada sadece? Ben de gelip senin boğazını sıksam haklı oluyor muyum, "ben de para verdim bilete, benim de tepkim takımıma yapılan bu hıyar davranışa karşı" desem?

Yuhalanan oyuncunun aklını başına alıp hatasız oynadığı görülmüş müdür? Futbol oyununun bu seviyede en önemli parçası baskıyla mücadele etmek, bu baskı da Okan-Suat-Emre baskısı değil elbet, psikolojik. Ama destek beklediği tribünlerden küfür ve yuh alan bir oyuncunun performansının toparlamayacağı da aşikar. Yoksa Selçuk Şahin şimdiye Oğuz Çetin olmuştu.

Eğer oyuncu senin istediğin performansta değilse, en az onun kadar;
A) Yetersiz oyuncuyu seçen ve/veya yanlış oynatan hoca
B) Yetersiz kadro kuran yönetim vs.
C) Rakibin daha etkili oyuncusu ve/veya taktiği
bunda pay sahibidir.

Yuhalamakla %99 işleri daha kötü yaparsın.

Hata futbolun ana fikridir.

Rakip eğer hiç hata yapmaman gerecek kadar kötüyse, kazanmaktan ne anlarsın, niye istersin?

Televizyonda rating mating almayan programlara katılıp "çok heyecanlandım bilemiyorum, unuttum galiba" diye guburıp kalacak adamlar tribünde, üstelik de hayatlarında en çok ilgilendikleri, sevdalı oldukları takıma/oyuncusuna basıyorlar küfürü, yuuu'yu. Yahu illa bir deşarj gerekiyorsa hiç olmazsa karşı takıma dönderin oklarınızı. Dur şimdi korktum, onu da abartmayın. Unutmayın hata olmadan, rakip olmadan, hakem olmadan futbol yok!

2 yorum:

Barizzio dedi ki...

Belki de Arsenalli kaynıyordur tribün? Onun dışında bu kadar keklik bir maçta böyle basit bir hatayı yuhalayacaklarını sanmıyorum.

Şen Şef dedi ki...

Belki de. Hatta aynı hatayı başkası yapsa yuhalanmazdı diyenler de olmuş Ada'da.

Gene de bu davranışa verilen tepkiler açısından bu örnek bir önem teşkil ediyor. En son Becks ve Owen da katılmış bu hareketi kınayanlar arasına. Ashley Cole sevilir ya da sevilmez ayrı, kendi oyuncusunu yuhalayan taraftar İngiltere'de kolay kolay görülmez, o ayrı.

Üstelik ingilizler milli takımla klüp takımları arasında ayrım yapmayı iyi bilirler. Yoksa Londra taraftarı çok mu seviyor Manchester'lı oyuncuları mesela?

Maç keklikti belki ama skor aldatıcı olabilir, olması gerektiği kadar kolay geçmedi. Asabiyetlerini de Cole'den çıkardılar.