6 Ağustos 2010 Cuma

PAOK



Zor kura, hem de olabilecek en zoru. Aykut Kocaman da gerçekten çok şanssızmış, her şey onun için çok ters gidiyor. Neyse, maç zamanı gelsin de o zaman detayları konuşuruz. PAOK hakkında karşıma çıkan bu detayı paylaşayım da havaya girelim.


Panthessalonikian Athletic Club of Constantinople

In 1926 established PAOK which translated means the Panthessalonikian Athletic Club of Constantinople, retaining the symbols of their “Greekness”, the twin-headed eagle of the Byzantine empire combined with mourning black to symbolize the tragic history of the greeks in Turkey and white, the colour of optimism, a window onto the future, symbolizing their struggle for tomorrow and the victories they intended to win.

Özetleyecek olursak çift başlı kartal Bizans'ı, siyah renkleri Türkiye'de yaşamış olan Yunan vatandaşların "trajik" tarihlerini, beyaz renk ise umudu ve gelecekte kazanmak istedikleri zaferler için yaptıkları mücadeleyi sembolize ediyormuş..

Kendilerine sevgilerimizi sunuyoruz ve "Constantinople" değil, "İstanbul" diyoruz..

7 yorum:

Pamukk dedi ki...

wuuuuuuu çok gaz bir yazı

outlaw dedi ki...

konstantinopolis demelerinde siyasi bir amac yok, zira istanbul'un yunanca'daki adi. ki 1. dünya savasi sonrasinda yunanistan'a ilk büyük göc yapildiginda da sehrin resmi adi daha istanbul degildi. osmanli'nin kullandigi resmi isim kontantiniyye iken gayrimüslimler konstantinopolis veya bu kelimeden türetilmis isimler kullaniyordu.

istanbul adinin resmilesmesi 1930'dan önce olmadi, ki istanbul da yunanca'dan geliyor, daha 10. yüzyilda stanbolin ya da bulin olarak anilmaya baslamis sehir. konstantinopolis'in sonunun baskalasmasindan türemis bir kelime. ki yunanca'da kelimelerin basini kolay söylenme adina düsürmek yaygin bir uygulama.

bugün de istanbul'a cogunluk günlük dilde poli ya da polis der - yalnizca "sehir" anlaminda...

istanbul since 1453 pek dogru degil anlayacagin...

Arkhe dedi ki...

Zaten "İstanbul, since 1453" pankartı bir tarih ya da dil dersi değildi, bir tribün atışmasıydı. Ve hedeflediği mesajı verdi, önemli tepkiler aldı. Bu pankart tribün tarihinde önemli bir yer tutar, ben de o açıdan bu şekilde bitirdim.

PAOK'un Constantinople kullanmasında tabii ki siyasi bir amaç yok ama PAOK taraftarları ülkenin en ırkçı taraftar grubu. Bu sebeple yaptıkları bir çok saldırı da var. Bize karşı da çok ağır bir nefret duydukları kesin.

Bu arada kulüp resmi sitesinin girişinde de Ayasofya görseli var, bu da ayrı bir not olsun.

BT dedi ki...

Çok doğru satırlar ve yerinde bir saptama.

tofi dedi ki...

kötü kura, bulgar ve macar takımlarını hayatta duymamıstım, Gs nin ukraynalı rakibini duymadıgım gibi, ama olsun bu sefer şeytanın bacağını kırma vakti. selanik çok güzel şehir ama bu mevsimde fazla sıcak olucak, dükkanlar bile kapalı, insanlar adalara kaçıyor, umarım etkilemez bizi o kadar.

kartalist dedi ki...

Geçen akşam ntvspor da ezeli rekabet programının Türkiye-Yunanistan bölümü vardı.Röportaj yapılan bütün yunanlılar,açılan şu meşhur pankartın yunan halkının ciğerine nasıl oturduğundan bahsettiler.Aynı şekilde Türkiye'den bazı futbol otoriteleriyle konuştular.Ama bizden bir Allahın kulu,yunanlıların milli maçta açtığı "Mustafa Kemal was gay" pankartından bahsetmedi.Gürcan Bilgiç,Tanju,Hakan Şükür hemen hepsi,gayet sağduyulu şeyler söylediler.

İşte yunanla aramızdaki zihniyet farkı budur.

onur dedi ki...

There Might Be Giants grubunun "İstanbul (Not Constantinople)" adlı parçasını da hatırlatmak gerekir...