18 Haziran 2010 Cuma

Güney Afrika 2010 / 17 Haziran

İlk maçlarda da benim bir sıkıntım yoktu ama şikayeti olan çoktu. İkinci maçların başlamasıyla birlikte kupada tempo iyice arttı. Maçlarda heyecan var, "bütün maçlar alt bitiyor" diye sızlananlar için gol var, iyi futbol var, mutluluk var, drama var yani kısaca bir Dünya Kupası'nda olması gereken her şey yavaş yavaş olmaya başladı. Vuvuzela bile insanları daha az rahatsız eder oldu.
.

Güney Kore sahaya hiç beklemediğim kadar tedirgin ve ürkek çıktı. Oyunu kendi sahalarında kabullendiler, ben biraz daha cesur oynayacaklarını tahmin ediyordum. Arjantin çok fazla pozisyon bulmamışken iki farkı yakalamıştı bile. Skor 2-0’a gelince Güney Kore biraz çıkmaya başladı ve bu kez de onlar bir hata golü buldular. Demichelis’in hatası ile gelen gol onları umutlandırdı.

İkinci devre Güney Kore elinden geldiğince rakibini zorladı, hatta çok net bir gol pozisyonundan da yararlanamadı ama Higuain bir kontra atak sonucunda, ofsayt olan bir pozisyonda attığı golle Arjantin’i rahatlattı. Golden önce Messi yine ufak çaplı bir resital yaptı. Onun iyi oyunu ile takımın en kötülerinden gibi gözüken Higuain 3 gol attı. Bu adam golü kokluyor, doğru zamanda doğru yerde oluyor tamam ama Messi’nin hakkını vermek lazım. Bugün yine büyük keyif verdi. Rakip takım onu durdurmak için o kadar büyük bir efor harcıyor ki diğerleri çok rahat oynama imkanı buluyor. Arjantin kupada ilerlerse Messi muhtemelen Higuain’i gol kralı yapacaktır. Agüero da oynadığı kısa sürede iyi gözüktü, son golün de pasını verdi. Arjantin’in aldığı skor bir önceki maçtan aklımızda kalan sorunların üzerini örtmedi, savunma hala hiç iyi sinyaller vermiyor ki bir de Samuel sakatlandı.

Arjantin bu skorla büyük bir ihtimalle gruptan çıktı. Grup maçları ile elemeler daha farklı olacaktır. Ayrı bir konsantrasyon ve Maradona’nın vereceği motivasyon ile Arjantin her türlü eksikliğine rağmen hala bu kupanın favorileri arasındadır ama Samuel’den gelecek haber çok önemli.

Afrika takımlarına çoğumuzun sempatisi var, Nijerya Afrika takımları arasında nispeten daha fazla sempati duyduğum takımlardan biri. Dün kazanacaklarını düşünüyordum ama Kaita’nın aptalca kırmızı kartı belki de onlara maçı ve gruptan çıkma şansını kaybettirdi. Öne geçmişlerdi, Yunanistan’ın bir şeyleri değiştirecek hali de yoktu ama Kaita’nın maçta hiçbir gerginlik yokken hiç olmadık bir pozisyonda yaptığı inanılmaz hareket ibreyi Yunanistan’a çevirdi. O dakikaya kadar orta sahayı bile zor geçen Yunanistan Nijerya kalesine çökmeye ve pozisyonlar bulmaya başladı. Geleceği belli olan beraberlik golünü de devrenin son dakikasında buldu.

İkinci devre de farklı bir görüntü yoktu ama Nijerya maçı tekrar lehine çevirebilecek şansı da yakaladı. Hızlı çıktıkları bir atakta Yunanistan savunmasını az adamla yakaladılar ve biri boş kaleye olmak üzere iki vuruşu gole çeviremediler. Herhalde maçı izleyen herkes bu pozisyonun sonrasında Nijerya’nın maçı o anda kaybettiğini düşünmüştür. Öyle de oldu. Hem Arjantin maçında, hem de Yunanistan karşısında o dakikaya kadar mükemmel oynayan Enyama’nın hatası Yunanistan’a galibiyeti getirdi. Yunanistan çok kötü bir takım ve son maçı Arjantin ile oynayacaklar. Gruptan çıkmalarına ihtimal vermiyorum, umarım yanılmam. Güney Kore ile Nijerya arasından kim bir üst tura çıkarsa sevinirim.

Meksika Fransa’yı 2-0 yendi ve Fransa’nın gruptan çıkma şansı mucizelere kaldı. Fransa’nın bir şekilde gruptan çıkacağını düşünüyorduk ama böyle bir Fransa’nın Domenech ile bu şekilde başarısız olması da herhalde kimseyi şaşırtmamıştır. Meksika karşısında düzgün bir gol pozisyonu bile bulamadılar, sadece attıkları birkaç şut vardı. “Elensek de eve dönsek” der gibi bir halleri vardı. Gourcuff ve Henry’i yanında oturtan Domenech ile ilgili bir şey söylemeye ise artık gerek yok, Fransızlar ona bu kadar dayananları sorgulasınlar.

Meksika maçı kazanmayı sonuna kadar hak etti, Fransa’dan çok daha iyilerdi. Çok iyi mücadele ettiler, kazanmayı çok daha fazla istediler. Oyunu kontrol ettiler, pozisyonlar buldular ve maçı da kazandılar. Kazandıkları penaltının penaltı ile alakası yok, hatta çok komik bir aldatmaydı ama hakem bunu yedi. Belki de böylesi daha güzel oldu.

Sanırım dünya üzerinde kupayı takip edenlerin bugüne kadar en çok sevindiği akşam dün akşam oldu. Uruguay-Meksika maçında çıkacak bir beraberlik her iki takımı da gruptan çıkaracak ve muhtemelen sinir bozucu bir şekilde Fransa’yı kupa dışına itecekler. Bu durum beni de mutlu ediyor. Sebep sadece İrlanda eşleşmesi ve Euro 2016 sebebiyle değil, Fransa’yı ezelden veri sevmem.

Hiç yorum yok: