18 Kasım 2009 Çarşamba

Skandal


Bu sadece bir basketbol haberi değil, bu çok önemli bir spor olayıdır.

Detaylar bu önemli habere imza atan Salsa’da var ki onu da tebrik etmek lazım, çok önemli bir işe imza attı. Kısaca özetlemek gerekirse Cemal Nalga İstanbul Cup’da oynadığı Cibona maçında rakip oyuncuya yumruk atıyor ve 5 maç ceza alıyor. Aynı turnuvada Erdemir maçında oynamıyor. Sonra Almanya’da hazırlık kampında bir maça çıkıyor, daha sonra oynanan iki maçta ise oynamıyor.

İstanbul’a döndükten sonra Galatasaray sırf ceza dolsun diye iki dandik hazırlık maçı alıyor ve Cemal’i bu maçlarda oynatmıyor. Böylece oynamadığı maç sayısı 5 oluyor ama o iki dandik maçın adı herhangi bir spor haberinde, TFF’de ve hatta kulübün resmi sitesinde bile hiç geçmiyor. Federasyona Cemal Nalga’nın cezasının dolmadığına dair yapılan itirazlar TBF tarafından oyuncunun bu cezayı hazırlık maçlarında oynamayarak doldurduğu gerekçesiyle reddediliyor. Aslında bu da önemli, cezaların bu şekilde hazırlık maçları ile tamamlanmasında zerre mantık yok ama akşam ofisten çıkmak üzereyken okuduğum haber bütün bunların önüne geçti.

Cemal Nalga cezası nedeniyle oynamadığı söylenen Deutsche Bank Skyliner ve EnBW Ludwigsburg maçlarında fotoğrafta da görüldüğü gibi normalde takım arkadaşı Tufan Ersöz’ün giydiği 7 numaralı forma ile sahadaymış..

Bu büyük bir rezilliktir, sahtekarlıktır. Her Galatasaray taraftarının büyük utanç duyması gereken bir ahlaksızlıktır. Bu bir ihmal değil, her şey planlı programlı. Kimin aklından çıktığını, olayların nasıl geliştiğini açıklamalar geldikçe göreceğiz. Ne de olsa bu kez çıkıp “ama başkaları da yapmıştı” deme şansları yok.

Ayrıca kimse kusura bakmasın ama bu aynı zamanda büyük bir salaklıktır. Cemal’i hazırlık maçında oynatsan ne olur, oynatmasan ne olur? Bu nasıl bir zekadır? Ayrıca sadece bu fikri ortaya atan değil, uygulayan, onay veren hatta sadece haberi olanlar bile aynı derecede suçludur. Cemal’i ayrı tutabilirim, kendisini yönetenlere itiraz etme şansı olmayabilir. Yazık, belki o da ömür boyu ceza alacak.

Bir önemli detay daha var. Tufan forması ile Cemal’in oynadığı iki maçta rakip takımların koçları tanıdık isimler. Biri Tolga Öngören, diğeri ise geçtiğimiz günlerde şu rezil yazıya imza atan Murat Didin. Olayın bu isimlerin başında olduğu takımlarla oynanan maçta gerçekleşmiş olması, bu sahtekarlıktan çok daha fazla kişinin haberdar olduğunu da düşündürüyor.

Neyse, talimatlar açık;

23. Sahtecilik ve Federasyonu Kandırmak

23.1. Lisans veya herhangi bir belge üzerinde değişiklik veya sahtecilik yapan veyagerçek olmayan evrak düzenleyen ve bunları bilerek kullanan veya kullandıranlarbir yıldan üç yıla kadar yarışmalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeticezası ve 10.000.-YTL’ sına kadar para cezası verilir.

23.3. Kuruluşun sahtecilik ve kandırma suçlarına katılması halinde, olayın durumunagöre ligden ihraç edilme ve 10.000.YTL’ sına kadar para cezası verilir.


Galatasaray resmi sitesinden bir açıklama gelmiş. İdari ve teknik kadro kovulmuş ya da bir anlamda kurban edilmiş. O rezil adam Ahmet Dedehayır ise sanırım hala görevinin başında. Herhalde işin bu kadarla biteceği düşünülüyor ki Mehmet Helvacı Ntv Spor'da sadece cezalı oyuncu oynatıldığını ve ihraç cezasının çok ağır olacağını söylemeye başladı bile. Açıklamada özür de dilenmiş. Bu güzel, en azından bir yere kadar ahlaksızlık kabul ediliyor ama ne kadar özürler de dilense, Ahmet Dedehayır da kovulsa bu leke kolay temizlenmez..

2 yorum:

Pamukk dedi ki...

düşündüm düşündüm aklım mantığım almadı bu gerizekalılık ötesi olayın neden yapılacağını. aklıma bitek Polatı devirmek isteyenlerin organize etmiş olabileceği geldi.

onur dedi ki...

Aptal ve sahtekar profesyonelleri kovmak yetmez, onları işe alan ve kontrol edemeyerek dolaylı yoldan da olsa bu skandalın altına imza atan ilgisiz ve cahil yöneticilerin de (Ahmet Dedehayır, Yiğit Şardan) bir an önce istifa etmeleri gerekir; tabii içlerinde bir nebze olsun gurur ve sorumluluk bilinci kaldı ise...Olanlar GS camiasının tarihi boyunca yaşadığı en büyük rezilliktir; Cemal ve takım elbette hak ettikleri cezayı çekeceklerdir. Umarım basketbol şubesi için bunlar bir milad olur ve camiaya yakışan şekilde sil baştan yapılandırılır da alınlarımıza sürülmüş bu leke bir nebze de olsa silinir...