16 Aralık 2009 Çarşamba

Antalya vs Kayseri


Dünya Basketbol Şampiyonası’nun grup kuraları dün çekildi. Her yerde bütün yorumlar yapıldığı için bir de ben yazmayacağım. Bahsetmek istediğim başka bir şey var.

Bu organizasyon Türkiye’ye alınırken şampiyonanın düzenleneceği iller İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya olarak belirlenmişti. Daha sonra Antalya’da yapılması planlanan salonun inşaatında çıkan sayısız problem nedeniyle Antalya yerine 4. il olarak Kayseri dahil edildi. Salon inşaatında çıkan sorunlar hakkında herkes başka bir şey söylüyor. Gençlik ve Spor Müdürleri belediyeyi eleştirirken, belediye başkanı ise hükümeti suçluyor. Ben de birçok kişi gibi Antalya’nın seçim sonrası cezalandırıldığı düşünenlerdenim. Bir Dünya Şampiyonası için kullanılacak salonun inşaatında çıkan problemleri devletin çözememiş olmasını anlayamıyorum. Bir il 1-2 senede hem futbol stadını hem de basketbol salonunu kullanıma açabiliyorken, bir diğer ilin ise tam anlamıyla kullanabileceği bir arazi bile bulamıyor olması garip.. Burada salon inşaatı ve çıkan sorunlar hakkında birçok yorum bulabilirsiniz.
.
Dünya Şampiyonası’na dahil olmayı başaran Kayseri’nin gerekli kriterleri yerine getirebiliyor olması, bir şehrin daha böyle bir organizasyonun parçası olabilecek olanaklara sahip olması tabii ki çok sevindirici ama diğer tarafta da dışarıda kalan bir Antalya var. Turistik, sayısız konaklama imkanı ve doğal güzellik sunan bu şehrin işin içinde olması organizasyona ayrı bir güzellik katacaktı. Grup maçları için şehire gelecek taraftarlar sadece saha içinde değil saha dışında da çok keyifli zaman geçirecekti.

Sırbistan – Arjantin – Avustralya – Ürdün – Almanya – Angola

A grubu bu takımlardan oluşuyor ve maçlarını Kayseri’de oynayacaklar. Yani kısaca yukarıda yazdığım ülkelerin taraftarları 28 Ağustos – 2 Eylül tarihleri arasında Kayseri’de olacaklar. Kayseri’yi görmedim ama bu taraftarların maçlar dışında şehirde yapabilecek fazla bir şeyleri olduğunu sanmıyorum. Belki şu an o kadar fark etmiyoruz ama herhalde şampiyona sırasında sıkça “Keşke Kayseri yerine Antalya olsaydı” diyeceğiz.
.
İşin bu tarafında bir başka noktayı da bugün öğrendim ve ne yalan söyleyeyim biraz ürktüm. 2010 yılında Ramazan 11 Ağustos ve 9 Eylül tarihleri arasına geliyormuş..

Taraftarların maç dışı eğlencelerini az çok biliyoruz, hiçbir şey olmasa alkol bu eğlencelerin değişmezi olacaktır. Yukarıda yazdığım ülkelerin bayan taraftarları da mutlaka Kayseri’ye gelecektir, Ağustos sıcağını düşününce fazla kapanmayacaklarını tahmin etmek de hiç zor değil.

Umarım Kayseri halkı bu turnuva için şehirlerine gelecek olan yabancı misafirlere gerekli anlayışı gösterir..

6 yorum:

Patasana dedi ki...

Dünya Türkiyenin popüler olan yüzünü yüzünü görecek. Finallerin İstanbulda olması neyi değiştirecek ki. vs. vs. Siyasi hikayeler işte...

Ben Kayseride kaldım. Kalabalık bir çarısı var. O kadar insan nasıl oraya sığacaklar bilemiyorum.

Ayhan Baynal dedi ki...

Arkadaşım Ben Kayseri'liyim.
Kayseri'li olmaktanda gurur duyuyorum.
Antalya'nın beceriksizliğini Kayseri'nin üzerine yıkmanında bir alemi yok...
1950'li yıllardan kalma stadın yerini satıp 21.yy, Kapalı Spor Salonu, Yüzme Solonu,Açık bir Saha, Basketbol Spor Salonu ve 33000 Kişilik bir Stadyum yaptı. Hemde o 60 yıllık stadyumun yerine.
Tatil Merkezinin sadece Antalya'dan haiz olmadığını anlamak sanırım biraz dar bir görüşe sahip olmaktan yatıyor.
Farkında değilsiniz ama önümüzdeki yıllarda Erciyes Projesi başlanacak. Yılın 12 ayı kayak yapılabilecek bir tesis oluşturulacak. Kar olmayan dönemlerde ise suni kar ile iş halledilecek.
Yine farkında değilsiniz ama Kayseri kapadokya bölgesinde bulunuyor. Doğal güzelliklerin bir numaralı yeri. Tabi bazıları için tatil deyince deniz olabilir.
Merak etmeyin oda var.
Yamula Baraj gölü 60 km kıyı şeridi var ve yelken yarışları düzenleniyor.
Bizansın, Selçuklunun, osmanlının tüm eserleri burada. Yabancı turistlerin tarih düşkünü olduğunu unutmayın.
Ramazan'ı dile getirmişsin.
Hoş görünün yaşandığı bir şehirdir Kayseri.
Merak etmeyin gelen misafirleri el üstünde tutarız.
Biz Kayseri'li olarak üzerimize düşeni yapırız.
Ha şunuda söylemeyi unuttum.
Erciyes projesi bittiğinde Kış Olimpiyatlarında talibiz...
Kayseri bir spor şehri oluyor..
Belki farkında değilsiniz.
Kayseri'den selamlar...
Gelirseniz bekleriz...
www.kayserispor.org sitesi sahibi.
Ayhan BAYNAL

Arkhe dedi ki...

"Ayhan Bey" merhaba;

Kayseri'nin üzerine bir şey yıktığım yok, gereksiz bir savunma yapmışsınız. Antalya bu organizasyonu bi şekilde kaybetmiştir. Antalya gibi bir şehrin bu kadar uzun sürede bir basketbol salonu yapamamış olması da trajiktir, üzücüdür.

Tatil merkezinin ne olduğunu bilmek için sizden çok daha geniş bir görüşe sahip olduğumu düşünüyorum çünkü mesleğim bu. Antalya konaklama ve turistik imkanlar açısından sadece Kayseri'nin değil İstanbul'un hatta Avrupa'nın birçok turistik kentinden de çok öndedir. Ben turizmin ne olduğunun çok farkındayım ama sizin anlattıklarınızından anladığım sizin sadece Kayseri'nin turizm kapasitesinin farkında olduğunuzdur, tüm ülkenin değil.

Buyrun, Patasana da Kayseri'yi görmüş. Onu geçeyim, Kayseri'nin sosyal imkan olarak Antalya'nın gerisinde olduğunu ben de rahatça tahmin edebilirim. Sosyal derken kast ettiğim sadece spor ya da tarihi eser değil, gelecek taraftarların yaş ortalamasını düşünerek eğlence sektörünü de çok öne koyuyorum. Kayseri'de kaç tane Pub var? Kaç gece kulübü var? "Kayseri’yi görmedim ama bu taraftarların maçlar dışında şehirde yapabilecek fazla bir şeyleri olduğunu sanmıyorum." derken söylemek istediğimin büyük bir kısmı da budur.

Kayseri'de yaşanan bu gelişmeler ve sebebi ile arkasında güç ne olursa olsun yatırımlar sevindiricidir ki bunu da yazımda "Kayseri’nin gerekli kriterleri yerine getirebiliyor olması, bir şehrin daha böyle bir organizasyonun parçası olabilecek olanaklara sahip olması tabii ki çok sevindirici" diyerek belirtmişim. Ama şu da bir gerçek ki bir şehrimiz daha bu kapasiteye oluşurken Antalya gibi bir şehrin dışarıda kalıyor olması da üzücüdür. Devlet büyüklerinin, bürokratların utanması gereken bir şeydir.

Ramazan konusunda tedirgin olmam normaldir. Yazımda "misafirlere şöyle yapacaklar, böyle yapacaklar" gibi bir iddia yok, sadece sizin olacağını söylediğiniz şeyi benim de temenni etmem var. Dizi çekiminde kaleye Haçlı bayrağı çekildi diye setin basıldığı Kayseri için benim de bazı tedirginlikler hissetmem gayet normaldir. İftar vakti ezan okunurken Sırpların ya da Almanların ellerinde bira üstlerinde bikiniyle dolaşıyor olması beni sadece Kayseri özelinde değil, birçok şehirde korkutur.

Kayseri'nin spor şehri olması beni sevindiriyor. Keşke bu destek ve yatırımlar tüm belediyeler için yapılsa ama olsun, buna da şükür.

Umarım benim çekincelerimde yanılırım ve sizin söyledikleriniz gerçekleşir. Umarım Kayseri gurur duyacağımız bir organizasyonun gurur duyduğumuz bir şehri olur.

İstanbul'dan selamlar..

Olympian dedi ki...

ayhan bey, sehre yatirim yapiliyor diyor da, neden o sehre yapiliyor o yatirim, bize onu anlatsin. antalya da yerel secimi akp kazansaydi, kayseri alabilecek miydi bu turnuvayi.

antalya nin ev sahipligi aciklanirken, kayseri de o salonun yapilacagi, önümüzdeki yıllarda Erciyes Projesine başlanacagi (onumuzdeki yillarda baslayacak projenin bu yilki sampiyonaya etkisini anlamadim ama)kayseri nin kapadokya bölgesinde bulundugu, doğal güzelliklerin bir numaralı yeri oldugu, Yamula Baraj gölünün 60 km kıyı şeridine sahip oldugu,
Bizansın, Selçuklunun, osmanlının tüm eserleri orada oldugu belli degil miydi Ayhan Bey?

o zaman neden antalya ya verildi de, yerel secimlerden sonra kayseri ye alindi? kayseri onu yapti bunu yapti diyorsunuz da, saydiklarinizin hicbiri kayseri nin "yaptigi" seyler degildir.

Pamukk dedi ki...

hem cumhurureisimizin memleketi,
hem akpnin herşeyde olduğu gibi bizi seçmezseniz cezası budur tarzı.

Patasana dedi ki...

@Ayhan Baynal

Yazıda ve yorumlarda Kayserinin tesisleşmesine (sportif anlamda) kimse olumsuz bir şey demediği gibi hakkınıda vermektedir. "www.kayserispor.org" adresi zaten sınavı geçer. Bizi ilgilendiren "www.kayseri-bld.gov.tr" dir. Zamanınızı buradaki eksikleri gidermekle geçirin. Hamdolsun Kayseri hoşgörülüdür diyerek hazırlamayın sakın kendinizi. Sizin hoşgörünüz %80 çoğunluğa sahip olmanın verdiği kendi içinizdeki hoşgörü. Dışa açık bir şey değil. Mail adresinizi kaydettim. Sıkça yazışırız bu konular hakkında...