9 Haziran 2010 Çarşamba

Faul!

Fantasy Football çağrıma beklediğimden çok katılım oldu. "Classic" ligimizde 26, "Head to Head" ligimizde ise 18 takımı bulduk. Bu kadar iyi bir katılım yakalamışken oynayanlar başladıkları işi yarım bırakmasın diye ufak da olsa bir ödül verelim diyorum. Katılımcı sayısı fazla olduğu için "Classic" ligin ödülü bu kitap olsun, "Head to Head" için de belki bir şeyler düşünürüz.

Bu kitaptan blogda birkaç kez bahsettim. Konumuz da Dünya Kupası olduğuna göre ödülün bu kitap olması aklıma yattı. Aslında kitapta yazılanlar insanı futboldan soğutabilir ama kazanan ödülünü Dünya Kupası sonrası alacağına göre kupa sırasında kimsenin keyfi kaçmayacak. Kazanamayanlara da alıp okumalarını tavsiye ederim. Andrew Jennings yıllar önce başlayıp günümüzde zirve yapan kirli işleri kitapta çok net bir şekilde ortaya koymuş. Çok fazla isim var, bir yerden sonra birbirine karışabiliyor ama özellikle bazı isimler isteseniz de aklınızda çıkmıyor. Euro 2016 maceramızı bu kitabı okuduktan sonra daha iyi değerlendirebileceğinizi düşünüyorum. Neyse, daha fazla uzatmayıp aşağıya kitabın tanıtımını kopyalayayım.
.
.
Milyonlarca insanın aşkı, "güzel oyun" futbolu kirletmeye kimin hakkı olabilir?Yoksa bizzat FIFA'nın mı?!

Bugüne kadar futbolun tüm dünyaya hükmeden gizli bölgesine girmeyi başarabilen hiç kimse olmamıştı. Ünlü bir araştırmacı spor muhabiri olan Andrew Jennings bunu başardı ve tam dört yıl boyunca bu güzel sporun tepe noktasında dönen dolapları derinlemesine araştırdı. Sonuçta, çok büyük tartışmalara neden olan bu kitap çıktı ortaya.

Kitap henüz yayımlanmadan önce birçok gazeteye haber oldu.
CNN Türk bu konuda bir belgesel yayımladı.
FIFA bu kitabı yasaklatmaya çalışmıştı.
Rüşvetler, hileli oylamalar, bilet skandalları...

Jennings Kuzey ve Güney Amerika'da, Afrika'da, Asya'da ve Avrupa'da araştırmalar yapmış, bunların sonucunda son derece yıkıcı birtakım deliller ortaya çıkarmış ve FIFA'nın içindekileri kapalı kapıların ardında nelere şahit olduklarını anlatmaya ikna etmiştir.

Kitap FIFA'nın anlatılmasını istemediği hikâyeleri meydana çıkarıyor. Dünya çapındaki araştırmacı gazeteciliği, ikna edici anlatımı ve kara mizahı, bu kitabı halkın oyununu kontrol eden adamlarla ilgili yazılmış en önemli kitap yapıyor.

Andrew Jennings uluslararası alanda çok büyük itibara sahip bir araştırmacı gazetecidir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nde (IOC) yapılan ahlaksızlıkları gözler önüne seren kitabı The Lords of the Rings, Sports Illustrated dergisinin Tüm Zamanların En İyi 100 Spor Kitabı arasına girdi. 13 dile çevrildi ve yazara IOC’nin memleketi Lozan’daki bir yargıçtan beş günlük bir hapis cezası getirdi.

Jennings bugüne kadar aralarında Daily Mail, Guardian, Sunday Times, The Times, Private Eye ve Financial Times dünya çapında pek çok gazete ve dergide yazmıştır. BBC’nin IOC’de hâlâ devam eden yolsuzluğu ortaya çıkaran 2004 yapımı programı Panorama’ya katkıda bulunmuş, World in Action ve CBS’nin Sixty Minutes programlarıyla da fikir alışverişine girmiştir.
***
“Öğrendiğim şeyler beni bile çok şaşırttı. Birtakım kötü adamlar oradan koparabildiklerini koparıyorlardı. Oyun hâlâ o güzel oyun tabii ki. Onu bizden almaları mümkün değil. Ama okuyacağınız gibi, birtakım çirkin olaylar süregelmiştir. Bu güzel oyunun hak ettiği gibi bir liderlik elde etmesini istiyorum. Bu yüzden de bu kitabı tüm taraftarlara ithaf ediyorum.”
Andrew Jennings

"Ödüllü gazete muhabiri Andrew Jennings dünya futbolundaki yolsuzlukların araştırılmasındaki ilk adımı attı."
Daily Mail

"Jennings gerçekten haklı olmaktan büyük haz alıyor."
New York Times

"Andrew Jennings, o olağanüstü İngiliz araştırmacı gazeteci... Açığa çıkardıkları öylesine titiz bir çalışmanın ürünü ki, tek başlarına bile bir savcının dava özeti olarak kullanılabilirler."
Sport Illustrated

"Bunların hepsi hikaye..."
Sepp Blatter, FIFA Başkanı

2 yorum:

SirEvo dedi ki...

Hakeden kazansın. :P
Başarılar herkese... :))

Pamukk dedi ki...

ben okudum bu kitabı başka ödül isterim banane