7 Ocak 2009 Çarşamba

Biri Türkiye Kupasını Kurtarsın


Dün Beşiktaş'ın maçı vardı, son 20 dakikasına yetiştim ki zaten tamamına yetişmek için çok çabalamadım. Bugün Fenerbahçe'nin maçı vardı, futbolu ve stadı özledim diye gittim ama maçın en iyi yanı bir süredir sohbet fırsatı bulamadığım arkadaşımla uzun uzun konuşmam oldu. Yarın Galatasaray'ın maçı var, izleyeceğimi hiç sanmıyorum.

Statünün değişmesi ile ilgili başta İngiltere örneği verilerek çok şey söylendi, aynı şeyleri tekrar etmeye gerek yok. Bunu zaten bizlerin değil futbolu yönetenlerin düşünmesi lazım. Hadi onları geçiyorum, ne kadar yeterli oldukları tartışılır. Belki onlar için düşünülmesi gereken çok başka ve daha önemli şeyler de var ama bu durum kupanın sponsorunu da mı hiç rahatsız etmez anlamıyorum.
.
Kim nasıl yapar bilmiyorum ama artık biri lütfen Türkiye Kupasını kurtarsın.

2 yorum:

Şen Şef dedi ki...

http://stereocipolla.blogspot.com/2008/10/trkiye-kupas.html

"Valla sizi bilmem ama ben bu formattan hazzetmiyorum. Sürpriz yolunu kapatan, telafisi olan grup maçlarını seyredesim pek gelmiyor. Geçen seneki Kayserispor-Gençlerbirliği finali sürpriz değil mi? Sürpriz ama aynı şey değil. Ayrıca takımların, hele Avrupa-Lig iddiaları devam ederken, rövanşlı çeyrek/yarı final oynamaları da abes bir durum."

Kuralar çekildiğinde yazdıklarımdan. Seneye de aynı şeyleri yazarız Arkhe'm sen boşuna kendini üzme. Kimseyi heyecanlandırmıyor bu kupa içinde derbi olmadıkça. Futbolla mı takım tutmakla mı alakalı olduğumuzun resmidir. Yazmışım işte sürpriz yolunu kapatıyor deyip duruyoruz, ama senelerdir finalde Kocaeli, Gençlerbirliği, Kayseri, K.Erciyes, Trabzon oluyor. E nasıl bir çelişkidir bu, nasıl olsa telafi edilir denip de mi bu hale geliniyor çözemedim. Grupta 4 tane maç işin cılkını çıkarıyor buna eminim. Rövanşlı çeyrek/yarı finaller de öyle.

Süper bir fikrim var, gruplar 4'lü olsun, grup maçları aynı stadda, aynı gün 45'er dakikadan oynansın. 2 günde bitsin, nasıl?

1. gün 180 dakika:
A-B
C-D
A-C
B-D
2. gün 90 dakika:
A-D
B-C

Biletler hep beraber satılsın, bir biletle iki gün boyunca bütün maçlar seyredilmiş olsun. Hatta bu etkinlik hep tatile denk getirilsin bir şekilde ve ailelere, çocuklara filan indirim olsun, ve kesinlikle gündüz olsun. Şenlik içinde geçsin. Nasıl, fazla Amerikan di mi? Bu halinden iyidir beah.

Peki peki 3'lü grup versiyonuna bakalım. Devre arasına koymuyor muyuz biz bu fikstürü? Tamam, bak şimdi:
24 takım 3'lü 8 grup oluşturur. Her grup bir akşam (hani eski İtalyan hazırlık turnuvaları gibi) 45'er dakikalık mini TSYD oynar, liderler çeyrek finale çıkar. 8 gün arka arkaya bu yapılır biter. Sonra da rövanşsız (normal 90 dakika) gelirsin finale kadar. Öp başına koy lan kurtardım işte :)))

Şen Şef dedi ki...

Unutmuşum önerilerimde katiyetle seribaşı diye birşey yok. Kılım seribaşına, oynayın lan adam gibi kim çıkarsa. "4 büyükten biri-ikisi erken kopmak zorunda kalmasın"mış. Hadi lenn, kalırsa kalsın. Lokal kupa bu. Sonra Anadolu futbolu bla bla bla. Bulun yolunu seyrettirin diğer takımların maçlarını. Ya da seri başı takım gruptan çıkamazsa, veya çeyrek finalde seri başı olmayan bir takıma elenirse, seneye seri başı olamasın mesela...