6 Şubat 2009 Cuma

100. Yıl Formaları

.
Beşiktaş’ın 100. yıl formasının üzerinde 700 civarında, Beşiktaş’da forma giyen, Beşiktaş’a katkısı olan futbolcuların ismi yazılıydı. Klasik formayı o isimler siyah-beyaz-gri renkler ile oluşturmuşlardı. Ben beğenmiştim, bence çok anlamlıydı.
.
Fenerbahçe forması ise çift taraflıydı, klasik çubuklu olan tarafta reklam yoktu ve sadece iki logodan oluşuyordu. Bu taraf Adidas’ın klasik üç çizgisini kullanmadığı 2-3 tasarımdan biriydi. Altın sarısı tarafta olan kolaj ise Fenerbahçe tarihinden belirli anlar yani stadın ilk ve son hali, kurucular, eski oyuncular, Atatürk’ün anı defterine yazdığı yazı ve bir fotoğrafı, şehit futbolcular, Lefter, Can Bartu, Alex, Rıdvan, Cemil, Zeki Rıza, Basri, şampiyonluk sevinçleri, tribün görüntülerine kadar geniş bir yelpaze vardı ve bence çok güzel bir çalışmaydı.
.
Galatasaray’ın 100. yıl forması ise klasik parçalıydı. Yanılmıyorsam formanın ortasındaki büyük logonun orta boşluğunda ilk futbol takımının resmi vardı ve logoyu tuğla duvar gibi gösteren çizgilerin arasında da o kadrodan bazı isimler ile Galatasaray’ın şampiyon olduğu yıllar yazıyordu. Sanırım formayı Galatasaray taraftarları bile çok beğenmemişti, Avea logosunun Galatasaray logosu üzerinde durması en çok eleştirilern noktaydı.
.
Bir arkadaşla aramızda geçmişti bu sohbet, üç büyüklerin 100. yıl formalarından en güzeli hangisi tartışılır ama üç formanın da camiaların mantalitesini, kulübe bakış açılarını ve en önemli değerlerini gösterdiğini düşünüyorum. Beşiktaş’da kulübe emek verenler, Fenerbahçe’nin tarihi ve Galatasaray’ın başarıları..

2 yorum:

Gokhanson dedi ki...

beşiktaş tabii ki...

steven_stiffler dedi ki...

Bu forma davasında Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin formaları gerçekten üst düzey çalışmalardı.

Yalnız bu sadece forma konusunda değil.Misal,Gs 100.yılında kullanılan logo da pek fazla beğenilmemişti.Ayrıca GS'nin resmi bir 100.Yıl marşı var mı ondan da şüpheliyim...GS'ın özellikle 100.Yılda yaptığı çalışmalar yetersizdi bence...Fenerbahçe ve Beşiktaş son derece profesyonel çalışmalarla akıllarda kalacak birer 100.Yıl geçirmişlerdi.